Een rietdekker in Friesland

Gepost op: 21 november 2018

Delen

Een rietdekker in Friesland

Wanneer je een huis wilt gaan bouwen en je bent verliefd op een rieten dak, dan zul je daarvoor een rietdekkersbedrijf moeten inhuren. De kosten die je zult moeten betalen aan een rietdekker in Friesland is duurder dan aan een rietdekker in Limburg of Noord-Brabant. Dat komt omdat er in Friesland veel meer concurrentie is dan in de zuidelijke provincies. De kosten van de rietdekkers lopen onderling behoorlijk uiteen. Laat dus vooraf door meerdere (minimaal 4) rietdekkers een offerte maken. Wanneer je die allemaal binnen hebt, kun je die rietdekker uitkiezen waarin je het meeste vertrouwen hebt. Dat hoeft natuurlijk niet de duurste of goedkoopste te zijn.   

De offerte wordt onder andere bepaald door

De moeilijkheidsgraad van het dak. Wanneer een rietdekker veel steigerwerk moet gebruiken om alles veilig kunnen leggen, zijn de kosten hoger. Ook dakkapellen, ramen en doorvoeringen verhogen de kosten, omdat er meer arbeidstijd voor nodig is.  Een ervaren rietdekker kost meer dan iemand die dat werk ook doet, maar er niet ervaren in is. Ondanks dat het in eerste instantie meer zal kosten, worden de kosten over een langere periode goedkoper. Bij een niet ervaren rietdekker zullen er eerder problemen optreden dan wanneer het dak is gelegd door een ervaren rietdekker.  En de provincie is van invloed op de prijs in verband met de onderlinge concurrentie.   

Wensen en onderhoudscontract

Wanneer je een ervaren rietdekker neemt, is het belangrijk, voordat hij aan het dak begint dat al je wensen worden doorgesproken. Als je een dakkapel wilt hebben, kunnen ze dat ook voor je maken.  Wanneer je na het leggen van het rieten dak tevreden bent over de werkzaamheden van de rietdekker, kun je bij hem ook een onderhoudscontract afsluiten. Hij zal dan regelmatig het rieten dak inspecteren. Er is geen vaste prijs voor het afsluiten van onderhoudscontracten, omdat onderhoud vaak maatwerk is.   

Inzetbaarheid

De rietdekkersbedrijven zoals Rietdekkersbedrijf en Riethandel Gebr. Roosma B.V. zijn het hele jaar inzetbaar. Dat was vroeger niet het geval, omdat toen de rietdekkers tijdens de wintermaanden hun eigen riet gingen kappen. Dat doen nu andere bedrijven voor de rietdekkers. Ook voor de rietdekker in Friesland. Nu zijn ze dus wel altijd inzetbaar behalve als het regent of vriest.   

Verzekering

Het verzekeren van een huis met een rieten dak kan problemen opleveren. Je moet meer premie betalen voor je woonverzekering als je een huis met een rieten dak hebt. Ook zijn de verzekeraars vaak terughoudend om een huis met een rieten dak te verzekeren. Dat geldt vooral voor een traditioneel rieten dak.  Er zijn twee soorten rieten daken.  Je hebt een traditioneel rieten dak wat bestaat een raamwerk van balken en latten waarop het riet wordt vastgebonden. Hierbij is het riet vanaf de binnenzijde zichtbaar. Het is gemakkelijk vatbaar voor brand.  Een rieten dak waarbij het riet op platen geschroefd is. Het dak is door het gebruik van de platen volledig afgesloten waardoor het minder vatbaar is voor brand. Deze zullen de verzekeringsmaatschappijen eerder accepteren om te verzekeren.