Elektricien

Gepost op: 13 mei 2019

Delen

Elektricien

Wanneer er problemen zijn aan de elektrische apparaten of het stroom in een huis dan wordt hiervoor vaak een monteur gebeld. De monteur die gespecialiseerd is in elektriciteit heet met een mooie benaming elektricien.

Elektricien

Stroom en elektriciteit zijn ontzettend gevaarlijke dingen om mee te werken en daarom is het verstandig om apparaten en installaties die dit gebruiken aan te laten sluiten door een elektricien. Deze monteur kan namelijk veilig met stroom omgaan omdat hij hiervoor is opgeleid. De monteur zorgt er voor dat het stroom veilig wordt gebruikt en aangesloten wordt door het hele huis. Hij of zij houdt zich vooral bezig met de apparaten in huis. Denk hierbij aan verlichting en de stoppenkast. Ook zorgt hij er voor dat de stopcontacten geïnstalleerd worden en ook werken. Wanneer iemand zijn huis betreed en de elektriciteit werkt dan is dit in de meeste gevallen verzorgt door een elektricien. Er zijn ook monteurs die zich bezig houden met de zwaardere elektrische apparaten. Deze werken bijvoorbeeld in fabrieken waar zij er voor zorgen dat de elektriciteit goed werkt. Ook zorgen zij voor het aansluiten van deze apparaten en bovenal dat alles op een veilige manier wordt gebruikt. Het makkelijkste om te onthouden is dat een elektricien eigenlijk op alle plekken komt waar elektriciteit aan bod komt.

Opleidingen

Omdat werken met elektriciteit en stroom gevaarlijk is, zijn hier natuurlijk wel opleidingen voor nodig. Allereerst is er de mogelijkheid om dit op MBO niveau te doen door middel van de mbo-opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties. De HBO opleiding die iemand kan volgen voor deze werkzaamheden is HBO elektrotechniek. Naast dat iemand de opleiding doet voor dit beroep is ervaring natuurlijk ontzettend nodig. De meeste dingen in dit beroep leer je door het beroep uit te voeren. Naast de mogelijkheid om een studie te volgen tot elektrotechnisch monteur, zijn er een hoop cursussen die iemand kan volgen om zich te specialiseren. Ook zijn er verschillende cursussen omtrent het gevaar dat het beroep met zich mee brengt.

Protocollen

Werken in een gevaarlijk beroep brengt een hoop risico's met zich mee. Met die reden worden de elektrotechnische monteurs dan ook extra opgeleid in de risico's van het beroep. Zo zijn er verschillende protocollen waar zij zich aan moeten houden. Meestal werken zij via de NEN-normen. Deze normen schrijven voor hoe zij precies aan het werk moeten gaan, welke risico's het met zich mee brengt en hoe deze risico's ingeperkt kunnen worden. Daarnaast worden de monteurs vaak bijgeschoold over deze risico's.