Wanneer moet je asbest verwijderen?

Gepost op: 4 mei 2022

Delen

Asbestmateriaal komt wel eens voor in oudere woningen en gebouwen. Dit kan schadelijk voor onze gezondheid zijn. Het is goed om asbest te verwijderen, wanneer je zeker weet dat dat het gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Wanneer weet je precies of asbest schadelijk is? Als je gaat verbouwen, renoveren of slopen bijvoorbeeld, dan wil je liever niet dat het aanwezig is. In dit artikel vertellen we je meer over asbest verwijderen.

De gezondheidsrisico's
Wanneer er asbest op materialen aanwezig is en je beschadigd het, dan kunnen er vezels vrij komen in de lucht. Van deze vezels kun je ziek worden als je ze inademt. De vezels kunnen alleen vrijkomen wanneer je het materiaal beschadigd. Dit kan door erin te zagen of te boren. Wanneer je deze inademt, dan loop je kans op het krijgen van longkanker, buikvlieskanker of longvlieskanker. Dit kan soms tot 30 jaar duren vóórdat je het krijgt. Je dient altijd te voorkomen dat je eraan wordt blootgesteld.

Hoe weet ik of er asbest aanwezig is?
Asbest kan in verschillende soorten materialen voorkomen. Je kunt het in jouw huis of rondom het huis terugvinden. De kleur van asbest is vaak wit, blauw of bruin. Vaak kun je met het blote oog niet waarnemen of er asbest aanwezig is. Dit kan alleen met een microscoop. Wat je wel kunt herkennen zijn de materialen waarin het aanwezig kan zijn. Wanneer je golfplaten op het dak hebt, dan kun je het herkennen aan een grijze, rode of zwarte kleur. Wanneer je niet zeker weet of het aanwezig is, dan dien je altijd een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Wanneer moet het asbest verwijderd worden?
Wanneer je bijvoorbeeld gaat verbouwen, renoveren of slopen, dan dien je rekening te houden met asbest. Hieronder sommen we een aantal situaties voor je op, wanneer je het beste asbest kunt verwijderen.
- Verbouwen, renoveren of slopen
- Wanneer het op/in het dak aanwezig is
- Wanneer het in beschadigde materialen zit
- Op risicovolle plekken, denk aan het instorten van een oud schuurtje

Mag ik zelf asbest verwijderen?
Wanneer je weet dat er asbest aanwezig is, dan mag je het zelf verwijderen wanneer het om minder dan 35m2 gaat. Wanneer het een grotere oppervlakte is, dan die je verplicht een saneringsbedrijf in te schakelen. Daarnaast moet je zeker weten dat er geen vezels in de lucht vrijkomen en dien je een week van tevoren een sloopmelding te doen.